Wat is duurzame mode

Er is veel discussie over wat nu duurzame mode is. Dat is niet zo gek want het is een ontzettend complex begrip. Daarom is het voor veel consumenten onduidelijk hoe zij bij kunnen dragen aan een duurzame garderobe.

Naar mijn mening kun je duurzame mode in een breed opvattende context beschrijven als kleding die gemaakt is met respect voor mens, dier en milieu. Hieronder vallen een aantal belangrijke waarden. Zo is kleding duurzaam wanneer het zo geproduceerd wordt dat de levensduur van een kledingstuk optimaal is.Als we uiteindelijk een echte duurzame keten willen creëren, zullen we richting circulaire mode moeten gaan. Dit houdt in dat kleding zó ontworpen wordt dat het recyclebaar is en blijft. Uiteindelijk draagt dit bij aan betere omstandigheden voor mens, dier én milieu.

Bewust zijn van ons eigen gedrag
Maar ook als consument hebben wij aandeel in een duurzame modewereld. Wij kunnen namelijk veel bewuste keuzes maken die bijdragen aan duurzaamheid. Dit is niet alleen het aankopen van kleding die gemaakt is met respect voor mens, dier en milieu maar ook het bewust zijn van ons eigen gedrag met betrekking tot kleding.

Naar mijn mening ben je als consument verantwoord bezig wanneer je heel bewust bent van wat je koopt en draagt.

Denk hierbij aan het kopen van kleding die echt binnen je eigen stijl past. Wanneer jij weet wat jou staat en waar je je prettig in voelt, is de kans groot dat je je kleding langer draagt. Maar ook is het belangrijk dat jij op een bewuste manier met je kleding omgaat. Ook hier zijn veel keuzes in te maken.

Omdat duurzaamheid zo’n breed begrip is en het persoonlijk is welke duurzaamheidsaspecten voor jou het belangrijkst zijn, verwijs ik je graag door naar mijn tips & tricks pagina. Hier vind je een volledig overzicht van duurzame keuzes die je kunt maken met betrekking tot je garderobe.

Iedere keuze heeft weer een andere invloed op mens, dier en milieu. Welk(e) aspect(en) vind jij het meest waardevol?