Tips & Tricks

Wil jij weten hoe je jouw garderobe kunt verduurzamen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om bij te dragen aan betere omstandigheden voor mens, dier en milieu. Wil je weten hoe? Lees dan snel alle tips & tricks!

Als jij wilt bijdragen aan mens, dier én milieu kunnen je kiezen voor het kopen van kleding bij duurzaam geproduceerde kledingmerken. Dit zijn merken die niet alleen gebruik maken van duurzame grondstoffen, maar ook aandacht besteden aan een eerlijke productie.

Dit is geen massaproductie in arme landen, waarvan de fabrieken niet te achterhalen zijn. Dit zijn kleinschalige producties door gecertificeerde fair-trade bedrijven. Dit kan in Azië of in juist in Europa zijn, zolang er maar bekend is waar de items geproduceerd worden en dat er goede werkomstandigheden gegarandeerd kunnen worden.

Door deze merken te steunen draag je niet bij aan het in stand houden van de fast-fashion industrie. Je laat juist op deze manier zien dat er een markt is voor duurzame kledingmerken en hiermee bestaat de kans dat ‘gewone’ merken zich aangespoord voelen om anders om te gaan met kleding.

Wil jij checken hoe duurzaam jouw favoriete merken zijn? Ga dan naar www.rankabrand.nl Hier kun je per merk zien hoe hoog zij scoren op duurzaamheid.

De tegenhanger van duurzaam geproduceerde kledingmerken is de zogenoemde ‘fast fashion industrie’. Vaak wordt fast fashion als zeer slecht bestempeld. Echter moeten we niet vergeten dat wanneer wij massaal stoppen met het aankopen bij grote ketens fabrieksarbeiders in derde wereldlanden hun baan verliezen.

Zij kunnen immers niet kiezen wiens collecties ze naaien. Het blijft dus belangrijk dat er nu een combinatie van het aankopen van duurzame kleding en het aankopen bij grote ketens wordt vastgehouden. Wanneer wij consument blijven bij deze grote merken zullen wij namelijk nog wel zeggenschap hebben.

Een goede keuze zou zijn om binnen deze merken voor een duurzame lijn te kiezen. Dit zijn vaak kledingstukken van biologisch of gerecycled materiaal. Doordat er bij deze productie minder of geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën heeft dit een positieve invloed op mens, dier en milieu.

Door te kiezen voor duurzame kledinglijnen binnen deze ketens kunnen we laten zien dat we verlangen naar eerlijke producten!

Voorbeelden van duurzame kledinglijnen zijn:

H&M – Conscious collectie

Mango – Committed collectie 

Zara – Join Life collectie 

Houd er wel rekening mee dat deze kledinglijnen geen duurzame garantie geven voor alle aspecten. Er wordt bij deze lijnen voor gekeken naar duurzame(re) materialen. Er wordt weinig tot niet naar het productieproces van de kleding gekeken.

Vind jij het belangrijk dat jij met je keuzes nog meer bijdraagt aan positieve arbeidsomstandigheden? Koop dan bij merken met een eerlijke productie. Dit zijn merken die hun productie bewust niet uitbesteden aan de goedkoopste landen. Ook zijn er een aantal merken die een ’textielconvenant’ hebben getekend. Dit convenant garandeert: een leefbaar loon voor werknemers, een veilige en gezonde werkplek, geen gedwongen arbeid, geen discriminatie op de werkvloer en geen kinderarbeid.

Voorbeelden van merken die dit convenant hebben getekend zijn:

Zij gebruiken dus niet per se duurzame grondstoffen, maar hebben wel beloftes gedaan om de productie te verduurzamen. Op deze manier draag je bij aan het verduurzamen van de sociale omstandigheden.  Wil jij nu echt zeker weten hoe duurzaam de productie van jouw favoriete merk is? Ga dan naar: Rank a Brand
Een andere website waar veel informatie over merken gegeven wordt is: Fairwear

Bij jij vóór de support van lokale ondernemers en vind jij daarnaast het milieu een belangrijk aspect? Dan is het kopen van kleding bij lokale ondernemers een goede keuze.  Dit kunnen lokale kledingwinkels zijn, boetiekjes met handgemaakte producten of bijvoorbeeld producten van Nederlandse ontwerpers.

Deze kleding is niet perse duurzaam geproduceerd of gemaakt van duurzaam materiaal. Maar door lokaal te kopen steun je de lokale ondernemers. Nederlandse ontwerpers werken vaak met een doordacht design en kleinschalige productie.

Door lokaal te kopen draagt je niet bij aan het steunen van massaproductie van grote modemerken. Doordat de kleding in sommige gevallen ook geen reis hoeft af te leggen, draagt dit ook bij aan een beter milieu. Bij ondernemers met een hart voor de zaak zul je vaak veel informatie kunnen verkrijgen over de herkomst, arbeidsomstandigheden en productie van de modeketens!

Ook hier geldt wel weer dat een combinatie van kopen bij lokale ondernemers en het kopen bij grote ketens de meest duurzame keuze zou zijn, omdat je op deze manier nog bijdraagt aan de werkgelegenheid in derde wereldlanden.

Als jij heel bewust weet waar jij aan bij wilt dragen met betrekking tot duurzaamheid kun je kiezen voor kledingmerken met keurmerken. Je kunt dus zelf kiezen of jouw voorkeur uitgaat voor een keurmerk dat betrekking heeft op mens, dier of milieu.

Op deze manier ben je gegarandeerd van de waarden die jij belangrijk vindt! Houdt er wel rekening mee dat er tegenwoordig een stormloop aan keurmerken is. Het is daarom verstandig om van te voren te checken waar het keurmerk voor staat en of dit wordt bevestigd door een onafhankelijk bedrijf.

Dit kun je checken op: keurmerken.milieucentraal.nl

Hecht jij veel waarde aan het welzijn van dieren? Vind jij dat dieren onder geen beding gebruikt mogen worden als eindproduct in kleding? Kies dan voor producten gemaakt van imitatie dierlijk materiaal. Gelukkig wordt het welzijn van dieren steeds belangrijker en gaan we toe naar een maatschappij waarbij dieren als volwaardig worden gezien.

Dit betekent ook dat er goede alternatieven op de markt zijn en dat jij als consument dus kunt kiezen voor diervriendelijke alternatieven. voorbeelden van merken die ‘vegan’ materialen verkopen zijn:

  • Real Fake Studio’s – dit is een Nederlands merk dat alle dierlijke materialen vervangt voor diervriendelijke alternatieven waar geen dier aan te pas komt.
  • MATT & NAT – dit merk biedt tassen, portemonnees en schoenen aan van veganistisch leer gemaakt van PU en PVC.
  • BEETxBEET – dit is een internationaal merk dat kleding verkoopt die gericht is op een vegan lifestyle.
  • Esprit, H&M, Van Haren en Zara – deze merken verkopen kledingstukken die van imitatie grondstoffen worden gemaakt.

Houd er wel rekening mee dat bij het gebruik van imitatie-materiaal er vaak gekozen word voor polyester. Deze grondstof is weer schadelijker voor het milieu. Zo wordt er over polyesters gezegd dat de productie gepaard gaat met een hoog energieverbruik, dat het schadelijke stoffen bevat voor de huid en dat het microvezels afscheidt die in het water terecht komen en milieuvervuiling veroorzaken.

Echter heeft Polyester ook weer voordelen. Zo is het materiaal vormvast, kreukt het bijna niet, behoudt het zijn kleur en gaat het lang mee. Belangrijk is dus dat je hierin een afweging maakt wat voor jou de belangrijkste waarden zijn!

Je kunt kiezen om dierlijke materialen te dragen, maar dan een keuze te maken voor eco- of biologische materialen. Op deze manier draag je deels bij aan het dierenwelzijn maar houd je ook meer rekening met het milieu.

Voorbeelden van merken die biologisch of eco-materialen verkopen zijn:

  • De Groene Knoop – dit Nederlandse merk verkoopt eco-leren tassen.
  • Wehkamp – dit merk verkoopt kleding en tassen gemaakt van eco-leer of biologisch dierlijke materialen.
  • Take It Slow – dit Nederlandse merk verkoopt onder andere biologische- en gerecyclede wol.

Echter wordt er nog steeds een of meerdere dierenleven(s) opgeofferd voor jouw kleding. Hierbij is het dus ook belangrijk wat jij belangrijkere waarden vindt.

Zo vinden sommige mensen dat dieren nu eenmaal een bepaalde tijd hebben en dat het niet dieronvriendelijk is om dierlijke materialen te gebruiken, mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Het is dus in dit geval een duurzame keuze om je te verdiepen in deze voorwaarden zodat je zeker kan zijn dat je een eerlijk product koopt.

Door tweedehands kleding te kopen of verkopen krijgt kleding een tweede kans en wordt de milieu-impact beperkt. Tweedehands kleding is immers al gemaakt en zorgt ervoor dat er minder nieuwe kleding geproduceerd hoeft te worden.

Een groot probleem van de huidige kledingindustrie is de overproductie van kleding. Veel merken blijven met grote getalen kleding zitten die onverkocht blijft of zelfs wordt weggegooid. Met tweedehands kleding steun je een circulaire economie, wat door velen als dé toekomst wordt gezien!

Sommige duurzaamheidsexperts zien het kopen of verkopen van tweedehands kleding zelfs als een van de beste duurzame keuzes. Voorbeelden websites waar je tweedehands kleding kunt kopen of verkopen zijn:

  • United Wardrobe – Op deze website kun je tweedehands kleding, accessoires of schoenen verkopen of kopen
  • The Next Closet – Deze webshop is gespecialiseerd in tweedehands merk- en designerkleding. Ook vind je hier accessoires en schoenen.
  • Marktplaats – Op deze website vind je van alles! Vooral voor het kopen of verkopen van kinderkleding is marktplaats erg geschikt.

Een ander voordeel is dat het verkopen van kleding geldt oplevert en het kopen van tweedehands kleding voordelig kan zijn. Zorg er wel voor dat je hierdoor juíst geen extra geld gaat uitgeven maar weer investeert in duurzame of andere tweedehands producten.

Ondanks dat het kopen of verkopen van tweedehands kleding erg duurzaam is, betekent het niet dat nieuwe kleding altijd verkeerd is. Door het kopen van nieuwe kleding steun je merken en zeker voor opkomende duurzame kledingmerken is het belangrijk een kans te krijgen om zich te positioneren in de modebranche.

Een andere duurzame keuze die je kunt maken is het aanschaffen van kwalitatief betere kledingstukken. Misschien betaal je iets meer, maar uiteindelijk gaat deze kleding langer mee en hoeft het minder snel vervangen te worden.

Op lange termijn zal dit je eventueel zelfs geld besparen en tegelijkertijd draag je bij aan een beter milieu omdat er minder grondstoffen verspild worden. Wanneer jij kwalitatief betere kleding aanschaft en laat zien dat jij bereid bent hier meer voor te betalen bestaat de kans dat grote kledingmerken hier op in gaan spelen en minder wegwerpkleding zullen produceren.

Op dit moment maken veel kledingmerken om de haverklap nieuwe collecties van lage kwaliteit. Minder collecties van betere kwaliteit heeft ook weer invloed op betere milieu- en sociale omstandigheden.

Houd hierbij wel rekening dat kwalitatief betere kleding niet persé duurzaam geproduceerd wordt. Echter is het kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit altijd goed!

Een andere duurzame keuze is het aanschaffen van tijdloze kleding. Tijdloze kledingstukken spelen niet in op trends maar kunnen vaak (mits de kwaliteit goed is) over een decennium nog gedragen worden. Dit betekent dat er minder grondstoffen worden gebruikt en er niet wordt bijgedragen aan overproductie binnen de mode industrie. Erg goed voor het milieu dus!

Een ander voordeel is dat tijdloze kleding vaak ook geschikt blijft voor tweedehands verkoop. Ook hier geldt weer dat tijdloze kleding niet persé op een duurzame manier geproduceerd is of van duurzaam grondstoffen gemaakt wordt.

In het beste geval koop je tijdloze kleding dus bij duurzaam geproduceerde kledingmerken. Vaak bieden juíst deze merken veel basic kleding aan dus dit maakt de keuze gemakkelijk!

In sommige gevallen is het niet altijd beter om kleding aan te schaffen maar kun je ervoor kiezen om kleding te lenen, ruilen of huren. Denk hierbij aan het lenen van bijvoorbeeld een wintersportoutfit of een outfit voor een avondje weg.

Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet zijn kledingruilfeesten. Dit kan bijvoorbeeld georganiseerd worden binnen een vriendengroep, werk of universiteit. Kleding krijgt een nieuw leven in de kledingkast van iemand anders en het blijft op deze manier niet ongedragen in de kledingkast liggen, wordt niet onnodig weggegooid en belandt dus ook niet op de afvalhoop.

Een andere mogelijkheid is het huren van kleding. Nu werd dat al regelmatig gedaan voor smokings of galajurken. Echter heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om alledaagse kleding te huren bij LENA – The Fashion Library. Bij deze online bibliotheek kun je een abonnement afsluiten, waarbij je de keuze kunt maken uit verschillende tarieven. Deze tarieven staan weer gelijk aan een aantal punten. Ieder kledingstuk heeft een bepaalde puntenwaarde. Je kunt het kledingstuk dan zo lang lenen als je wilt en krijgt de mogelijkheid om het kledingstuk eventueel te kopen. Door kleding te rouleren draag je bij aan een circulaire economie. Dit draagt weer bij aan een positieve milieu-impact.

Wanneer je kiest voor het huren van kleding, is het wel belangrijk dat je nadenkt over de verzendmogelijkheden. Haal je het kledingstuk op of laat je het liever thuis bezorgen? Hierbij kun je je weer afvragen wat de meest duurzame optie is. Wanneer je vlakbij woont is het duurzamer om het kledingstuk op te halen. Bij het online bestellen van kledingstukken moet de gehuurde kleding namelijk afgeleverd en opgehaald worden. Een dergelijk systeem heeft namelijk ook negatieve invloeden op het milieu. Wanneer je ver weg woont en met de auto moet reizen, geldt dit natuurlijk ook.

Wanneer je bepaalde kledingstukken niet meer aan doet maar je ze ook niet weg wilt doen, kun je ervoor kiezen om je huidige kleding aan te passen. Zo kun je kleding die je niet meer draagt gebruiken voor iets anders. Zo lees je regelmatig de term ‘upcyclen’.

Upcyclen betekent echter je een waardevermeerdering aan het product toebrengt. Dit is de praktijk erg lastig. Echter kun je ook kiezen voor ‘downcycling’. Het is maar net hoeveel waarde jij hecht aan je nieuwe product. Zo kun je bijvoorbeeld van je kledingstuk een tas, een kussen of een andere woonaccessoire maken.

Een andere optie is het restylen van je kleding. In dit geval pas je bepaalde dingen en draag je je kledingstuk daarna weer. Hieronder valt ook het vermaken van kleding wanneer de pasvorm niet goed is. Ook hiermee verleng je de levensduur van een product. Dit heeft weer een positief effect op het milieu.

Veel duurzaamheidsexperts zien het selectief kopen van kleding als één van de duurzaamste manieren. Het selectief kopen van kleding houdt in dat je van tevoren bewust nadenkt welke kleding bij je past en je bedenkt voor je tot aanschaf overgaat of je het kledingstuk echt nodig hebt.

Je laat je niet verleiden door trendy of goedkope artikelen. Zo kun je van tevoren bepalen hoeveel kledingstukken je maximaal in je kast wilt hebben hangen. Ook kun je bijvoorbeeld setjes bedenken, zodat je weet hoe je een bepaald kledingstuk zou kunnen combineren. Daarnaast ben je bewust van welke kleuren jouw staan en wat jouw favoriete pasvorm is. Wanneer je altijd selectief je kleding koopt heeft dit positieve invloed op mens en milieu.

Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Bewust zijn van welke kleding jou staat en niet staat, zodat je miskopen voorkomt
  • Niet teveel kijken naar trends maar vooral naar kleding die je echt draagt
  • Enkel kledingstukken kopen die je nodig hebt en je niet laten verleiden door goedkope prijzen
  • Specifiek op zoek gaan naar deze kledingstukken die je nodig hebt en je niet laten leiden door impulsaankopen.
  • Van tevoren kledingsetjes bedenken zodat je weet hoe je kleding gaat combineren
  • Kleding meenemen naar de winkel zodat je zeker weet dat de kledingstukken matchen
  • kritisch zijn over het product, kwaliteit en de pasvorm.

In plaats van je kleding weg te gooien wanneer het kapot is, kun je er ook voor kiezen om het te (laten) repareren. Zo is een klein gaatje gemakkelijk te stikken en kun je je versleten zolen van je schoenen laten vervangen bij de schoenmaker. Hierdoor wordt de milieubelasting verminderd, de levensduur van producten verlengd en wordt de afvalberg verkleind. Ook doe je als consument nu langer met je kleding.

Hierbij is het wel belangrijk dat je kleding een goede verzorging heeft gehad omdat het anders niet meer haalbaar is om het kledingstuk te repareren. Ook maken veel modeketens kleding van wegwerpkwaliteit dus is het als consument niet altijd haalbaar om een kledingstuk te laten repareren. Wil je je kleding kunnen repareren is dus het dus van belang dat ook rekening houdt met andere factoren zoals het aanschaffen van kwalitatief betere kleding en het goed onderhouden van kleding.

Eén van de belangrijkste duurzame adviezen voor je huidige kleding is een goed onderhoud. Dit betekent dat je je aan de wasvoorschriften houdt. Dit kunnen wasvoorschriften zijn van kleding-labels maar ook de wasvoorschriften op je wasmiddel. Door je te houden aan deze wasvoorschriften was je je kleding op de juiste manier.

Daarnaast is het duurzaam om je kleding op kleur te wassen en enkel te wassen wanneer het echt nodig is. Door je kleding te laten drogen aan droogrekken ed. in plaats van de droger bespaar je enorm veel energie en water. Daarnaast blijft kleding langer mooi.

Door kleding goed te onderhouden wordt de levensduur ook verlengd, wat het duurzaam maakt. Uiteindelijk heeft het goed verzorgen van kleding effect op mens, dier en milieu omdat het gebruik van chemicaliën, water en energie wordt bespaard.

Goed onderhouden betekent:

  • Kleding wassen volgens de wasvoorschriften of lagere temperaturen
  • Kleding binnenstebuiten wassen op kleur selecteren tijdens het wassen
  • Kleding niet te vaak wassen
  • Wasmachine niet te vol stoppen met kleding, tijdig leeghalen en kleding niet laten ‘stikken’
  • Beperkt strijken of stomen
  • Beperkt en het liefst geen droger gebruiken
  • Vlekken niet in je kleding laten zitten, maar verwijderen
  • Kleding opbergen en niet laten slingeren

Wanneer je sociale aspecten en het milieu belangrijk vindt en je je kleding niet meer draagt kun je de keuze maken om je kleding weg te geven. Dit kan in directe kring maar je kunt je kleding bijvoorbeeld ook brengen naar een kledingbank of textielbak. Op deze manier wordt er weer minder nieuwe kleding gekocht wat positieve invloed heeft op het milieu. Ook steun je op deze manier mensen die minder te besteden hebben.

Een aantal organisaties die gratis kleding overnemen zijn:

  • Leger Des Heils – Het Leger Des Heils heeft 2000 inzamelpunten in Nederland. Zij verkopen de kleding aan textielsorteerbedrijven of tegen sociale prijzen in hun tweedehandswinkels. Het geld wat ze daarmee verdienen, wordt gebruikt voor projecten van het Leger Des Heils. Ook wordt een deel van de ingezamelde kleding apart gehouden om uit te delen bij rampen en noodsituaties.
  • Sam’s Kledingactie – Sam’s Kledingactie steunt met de opbrengst van de ingezamelde kleding noodhulp- en wederopbouwprojecten van Cordaid Mensen in Nood.
  • H&M – Ook bij de H&M kun je je oude kleding inleveren. Kleding die nog van goede kwaliteit is, zal wereldwijd tweedehands worden verkocht. Kleding die niet meer geschikt is om te dragen, zal worden gebruikt voor andere producten zoals remake-collecties. Wanneer textiel ook niet hergebruikt kan worden zal het gerecycled worden en worden de textielvezels gebruikt voor bijvoorbeeld vulling of isolatiemateriaal in de auto-industrie.

Echter is het wel aan te raden van tevoren uit te zoeken waar het bedrijf voor staat en waar je kleding precies terecht komt, Zo wordt sommige kleding ingezameld en tegen bodemprijzen verkocht in ontwikkelingslanden. Dit is niet persé positief omdat hierdoor de lokale- kledingmerken en arbeiders worden onderdrukt. In dat geval draag je dus eigenlijk niet bij aan de sociale omstandigheden.

Natuurlijk kun je er zelf ook voor kiezen om gratis kleding over te nemen. Misschien ken je iemand uit je directe familie of vriendengroep die ongedragen kleding in de kast heeft liggen waar jij misschien heel blij mee bent. Dit zorgt ervoor dat jij weer minder aankoopt en kleding niet onnodig op de afvalhoop verdwijnt.

Mocht je toch twijfelen aan de sociale omstandigheden bij het weggeven van kleding en/of is je kleding dusdanig beschadigd dat het niet meer te dragen is, kun je ervoor kiezen om het te laten recyclen. Veel kledingmerken hebben acties waarbij je je oude kleding in kunt leveren en dit uiteindelijk gerecycled wordt. Zo werkt naast H&M ook WE volgens dit principe.

Wat weinig consumenten weten is dat zelfs kleding van onvoldoende kwaliteit verwerkt kan worden tot nieuwe garens. Veel duurzaamheidsexperts vinden kleding recyclen is één van de duurzaamste manieren omdat dit bijdraagt aan een circulaire economie, wat vaak als de toekomst wordt gezien.

Wil jij weten waar je je oude kleding kunt laten? Check dan de website: Milieucentraal
Zij laten je zien welke textielbakken bij jou in de buurt staan!

Helaas wordt kleding nog vaak bij het oud-vuil gegooid en zorgt dit voor verspilling van herbruikbare stoffen. Deze afval vergaat ook heel langzaam en zorgt ervoor dat er gifstof terecht komt in bodems en grondwater. Daardoor komt er weer methaangas vrij. Dit gas heeft negatieve effecten voor het milieu maar ook voor mens en dier. Zit je dus met ongedragen of kapotte kleding? Gooi het in een recyclebak!

De laatste maar misschien wel dé meest belangrijke tip. Verdiep je in duurzaamheid! Verdiep je in jouw garderobe. Waar komt jouw kleding vandaan? Van welke grondstof is jouw kleding gemaakt? Hoe is de kwaliteit? Wanneer je weet wat er in jouw kledingkast hangt, maak je waarschijnlijk ook betere keuzes tijdens het shoppen.

Maar ook is het belangrijk dat je je verdiept in jouw favoriete merken. Wat doen zij aan duurzaamheid? Wat vinden zij belangrijke waarden? Kledingmerken vinden het belangrijk om feedback te horen van hun klanten. Hun belangrijkste drijfveer is namelijk het verkopen van kleding en daarom hechten ze veel waarde aan de wensen van hun consumenten. Laat ze horen dat jij behoefte hebt aan duurzame mode! Je kunt merken altijd vragen stellen over hun productieketen. Jij hebt als klant namelijk het recht om hier meer over te weten.

Mocht je meer willen weten over duurzaamheid, raad ik je aan de volgende boeken te lezen:

  • Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
  • Talking Dress – Marieke Eyskoot
  • Mode voor morgen – Lynsey Dubbeld

Of bezoek eens de volgende website:

Maak een duurzame garderobe onderdeel van je levensstijl. Want iedere kleine stap die je maakt draagt bij aan een betere en eerlijke wereld!